22 oktoober 2011

Vabatahtlik töö — kellele ja milleks?

                                 
Vabatahtlik tegevus on üheks oluliseks kodanikuühiskonna osaks. See on kiiresti arenev ning suurte tulevikuperspektiividega valdkond, mis omab tähtsat rolli ühiskonna heaolusse panustamisel. Käesolev teema on muutunud üha aktuaalsemaks – hetkel on käimas Euroopa vabatahtliku tegevuse aasta, mis motiveerib valdkonnale suuremat tähelepanu pöörama. Kellele on see valdkond aga mõeldud? Arvatavasti leiaksid kõik endale meelepärase vabatahtliku töö, kui seda vaid tõeliselt tahta.

Vabatahtliku töö all mõistetakse uuringufirma Faktum poolt läbiviidud uuringu järgi „heast tahtest ja entusiasmist tasuta, vabast ajast tehtavat tööd kellegi, peamiselt ühiskonna heaks peamiselt ühise eesmärgi nimel.“ (Faktum 2003). Ametite rida, kus tublid inimesed on vabast tahtest ja rahalist tasu vastu küsimata võtnud endale vastutuse, mille riik tavaliselt delegeerib professionaalidele, on küllaltki pikk: politseid toetavad abipolitseinikud, Päästeametit aitavad vabatahtlikud päästjad, armee saab loota kaitseliitlaste ning naiskodukaitsjate abile, veel on sotsiaal- ja noorsootöötajad, keskkonna- või loomakaitseaktivistid. Riikliku julgeoleku tagamisele saab kaasa aidata Küberkaitseliidus (Kodres 2011, 23). „Vabatahtlikku tegevust leiab pea igas eluvaldkonnas: spordis, kultuuris, sotsiaaltöös, tervishoius, hariduses, noorsootöös, keskkonnakaitses, tarbijakaitses, arenguabis jne.“ (Surva 2009, 19). Seega tuginedes eelnevatele allikatele hõlmab vabatahtlik tegevus enamasti iga ühiskonnas eksisteerivat valdkonda, kus on tähtsal kohal väärtuste ja huvide edasi arendamine. Ilma tulu saamata tehakse koostööd eesmärkidel, et ühiskonda ning teisi aidata oma vabast tahtest ning soovist. 
 
Vabatahtlikuks olemine annab palju neile, kes sellega tegelevad. Põhjuseks võib olla soov arendada isiklikke oskusi, kohtuda teiste inimestega, luua uusi tutvusi, mis tulevad kasuks näiteks hilisema töö saamisel, eesmärgiks võib olla ka aktiivselt ja meeldivalt aja veetmine (Jõe, 2010). Vabatahtlik tegevus on üks vaba aja veetmise võimalus, kuid tegevused, mida tehakse toovad üldsusele kasu, vabatahtlikud on inspireeritud sellest, et neil on omakasupüüdmatu soov teisi aidata. Vabatahtlik tegevus annab võimaluse karjääri edendada ja väljendada oma erilisi oskusi, teadmisi ning kogemusi (Stebbins 2009, 156).
Vabatahtlikud on aktiivsemad õppima ning väärtustavad haridust, neil on laialdasem sotsiaalne võrgustik, mis võib olla abiks töö leidmisel (Wilson 2000). Vene (2005, 45) läbiviidud uuringus vastasid vabatahtlikud, et nad saavad märkida ära CV-sse, et nad on tegelenud või tegelevad vabatahtliku tööga, see näitab tööandjale nende väärtusi ja ellusuhtumist. Näiteks Pimedate Ööde filmifestival on suuresti üles ehitatud vabatahtlikkusele, kus vabatahtlikud tegelevad 15 valdkonnas. Vabatahtlikud on meeskonna täisväärtuslik osa ja antakse endast parim, et seda ka vabatahtlikele edastada. Vabatahtlike hulgas on nii tudengeid, aktiivseid pensionäre kui ka tööinimesi. Hea süda ja sisemine tahe midagi suurt ja toredat korda saata paneb inimesi seda tegema (Õigus 2011, 18). Vabatahtlik tegevus annab palju neile, kes vabatahtliku tööga tegelevad, tuuakse märkimisväärset kasu ning väärtust ühiskonnale kui ka endale läbi erinevate võimaluste ning arengute. Vabatahtlik töö omab samuti ka vabatahtlike jaoks suurt rolli läbi karjäärivõimaluste.
Vabatahtlike töö väärtust tunnetab igaüks, kes tarbib mingit hüve, selleks võib olla puhas loodus, turvalisem kodukant, positiivseid tundeid loov kultuurisündmus või ligimesehoolitsus, millena saab keegi teine tunda ennast inimväärsena (Tõnsing 2011, 27). Eestis panustatakse vabatahtliku tööga ka keskkonda, heaks näiteks on tuntud „Teeme ära!“ projekt, kus 2011. aastal toimunud talgupäeval osales 26 001 inimest, mis on ligi 2% elanikkonnast (http://talgud.teemeara.ee/events, 10.mai 2011).

Vabatahtlike teema tähtsus on ajaga suurenenud, üha laialdasemalt on hakatud antud valdkonda uurima. Vabatahtliku Tegevuse Arenduskeskuse poolt tellitud Vabatahtlikus tegevuses osalemise uuringu aruanne põhjendab seda järgmiselt: „vabatahtlikul tegevusel on oluline roll iga demokraatliku ühiskonna arengus, kuna vabatahtlik tegevus soodustab kodanikuaktiivust, vabatahtlikud tõstavad kodanikuühenduste suutlikkust ja teenuste kvaliteeti, vabatahtlikul tööl on märkimisväärne sotsiaalmajanduslik panus ning väärtus.“ (Praxis, TNS Emor 2008, 3). Selline tegutsemine on kasulik, kuna antav panus toob kasu erinevatele ettevõtetele. Vabatahtlik töö aitab riigil vahendeid kokku hoida. Arvestades vabatahtlike poolt tehtud töö väärtust ja mahtu, mis tehakse ära rahalist tasu saamata, on näha sellise töö märkimisväärne panus riigi sisemajanduse kogutoodangusse (Gramberg, Vutt 2005).
Seega kodanikuaktiivsuse olulisus on märkimisväärne, suurendatakse inimestevahelist usaldust ning koostööd ühiste eesmärkide nimel. Vabatahtliku töö väärtuslikku rolli on võimalik kõigil tunnetada läbi erinevate tegevuste. Vabatahtliku tegevusega panustatakse riigi arengusse sotsiaalse kapitali kasvatamisega ning ka otsese majandusliku panusena, samuti on võimalik valitsuse kulusid kokku hoida. Seega kokkuvõttes tehakse vabatahtlikuna ära palju tööd, mis on hinnanguliselt suure väärtusega ning see on mõeldud kõigile.

Kasutatud kirjandus

Gramberg, A., Vutt, M. (2005) „Vabatahtliku tegevuse väljakutsed Eestis.“ Riigikogu  Toimetised, nr 1.
Jõe, H. (2010) „Noored ja vabatahtlik tegevus.“ 100-113.
Kivirähn, J. (2003) Kodanikualgatuse uuring. Tallinn: Uuringukeskus Faktum.
Kodres, M. (2011) „Riik ja vabatahtlik – nagu seen ja samblik.“ Hea kodanik, nr 2, 2-43.
            Praxis, TNS Emor. (2008) Vabatahtlikus tegevuses osalemine Eestis. Uuringu aruanne.
Stebbins, R. (2009) „Would You Volunteer?Society, Vol. 46, No. 2, 155-159.
Surva, L. (2009) Vabatahtliku tegevuse arendamine kolmel tasandil: Ühiskond. Organisatsioon. Indiviid, Magistritöö, Tartu Ülikool.
Tõnsing, D-T. (2011) „Vabatahtlikkuse aasta on ka isiklik aasta.“ Hea kodanik, nr 2, 2-43.

Vene, K. (2005) Vabatahtlik töö siirdeaja Eestis: vabatahtlike kogemus, motivatsioon ja võrgustikud, Bakalaureusetöö, Tartu Ülikool.
Õigus, H. (2011) „Suur masinavärk nõuab aastaringset haldamist.“ Hea kodanik, nr 2, 2-43.
Wilson, J. (2000) „Volunteering.“ Annual Review of Sociology, Vol. 26, 215–240.


Ragne Tigane (27), Elva



3 kommentaari:

  1. Tere daamid ja härrad.
    Kas vajate rahalist abi?
    Paljud inimesed otsivad seal rahalist abi, kuid nad ei tea, kuidas seda teha.

    Kas teate, et saate oma rahalise olukorra lahendamiseks taotleda laenu ja saada laenu vähem kui 24 tunni jooksul? Mõni inimene võib arvata, et laenu saamine on keeruline, kuid ma vajan, et te teaksite, et minu ettevõttelt on laenu saamine väga lihtne, kuna püüame muuta laenamise lihtsaks, mugavaks ja taskukohaseks.

    Pakume paindlikke ja mitmekordseid laenuvõimalusi, sealhulgas tagatud ja tagatiseta laene, pikaajalisi ja lühiajalisi laene, mis on kohandatud teie rahalistele vajadustele.

    Meie teenus on väga kiire, usaldusväärne ja usaldusväärne ning saate laenata kuni 20 miljonit eurot subsideeritud intressimääraga 2,5% aastas. NoviCap on õige ettevõte, kellega ühendust võtta, kui teil on kiiret laenu vaja.

    NoviCap pakub finantseerimislahendusi.
    Pakume igasuguseid finantsteenuseid, näiteks ärilaen, isiklikud laenud e.t. Pakume 24-tunnist maailmatasemel laenuteenust.

    Laenu saate oma telefoni või sülearvuti kaudu taotleda igal ajal ja igal pool omale sobivas kohas, peate vaid võtma meiega ühendust
    E-post: (novicapfinancialservices@gmail.com) VÕI
    Kirjutage meile WhatsApp kaudu: +31642117819.

    SEE LAEN on kõigile kättesaadav!

    VastaKustuta
  2. Kas vajate võlalaenu arvete tasumiseks?
    Võtke täna oma võlgade üle kontrolli
    Nüüd saadaval ettevõtte laienemislaenu pakkumine?
    Kas arvete tasumiseks on vaja laenu?
    Kas vajate laenu?
    Kas vajate isiklikku laenu?
    Ettevõtte laienemislaen?
    Ettevõtluse alustamine, haridus,
    Võlgade konsolideerimislaen
    Rasked rahalaenud
    Laen mõne asja jaoks?
    Pakume laenu madala intressimääraga 3%
    Laen ilma krediidikontrollita,
    Saatke meile e-kiri: financialserviceoffer876@gmail.com
    Helistage või lisage meile rakendusele +918929509036

    VastaKustuta
  3. Tere, minu nimi on Claudia Klein, olen sakslane ja osutan finantsteenuseid. Kas vajate kiiret, pikaajalist või lühiajalist laenu, mille intressimäär on madal ja madalam kui 3%? Kas majanduse raskused mõjutavad teid? või on teie pank või mõni muu finantsasutus teile laenust keeldunud? Pakume turvalisi laene.
    Laenupakkumise kohta lisateabe saamiseks saatke mulle oma soov e-posti teel: spotlightglobalservices@gmail.com või WhatsApp: +4915758108767

    * Kas otsite raha võlgade tasumiseks?
    * Kas otsite raha oma ettevõtte loomiseks?
    * Kas otsite laene suurte projektide elluviimiseks?
    * Kas vajate vähem kui 24 tunni jooksul laenu?
    * Kas vajate kiiret laenu erinevatel eesmärkidel?

    Kui teie vastus on jaatav, saan teile abiks olla.

    * Võin teile pakkuda kuni 15 000 000 euro suurust laenu.
    * Tagasimaksmiseks võite valida 1 kuni 30 aastat.
    * Saate valida kuu- ja aastamaksete kava vahel.
    * Paindlikud laenutingimused.

    Kui olete huvitatud, pöörduge minuga selle e-posti aadressi kaudu: | spotlightglobalservices@gmail.com | Või WhatsApp: +4915758108767

    Teil on 100% garantii, et saate oma laenu selle laenutehingu lõpus.

    Saate meid hõlpsasti meie veebisaidil vaadata: || https://spotlightglobalfin.wixsite.com/financial ||

    Oleme kirglik rahalise kaasatuse arvestamise eest. Meie laenud ja investeerimistooted on loodud teile mugavuse ja väärtuse pakkumiseks.

    Spotlighti globaalsete finantsteenuste abil saate hüvasti jätta kogu oma finantskriisi ja raskustega, kuna oleme sertifitseeritud, usaldusväärsed, usaldusväärsed, tõhusad, kiired ja dünaamilised

    Soe soov
    Claudia Klein

    VastaKustuta